Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Snel erkenning bloedbad Indonesië'

11 DEC 2007

DEN HAAG - Nederland moet haast maken met de erkenning van het zestig jaar geleden door Nederlandse militairen aangerichte bloedbad in het dorpje Rawagede in Indonesië. De negen weduwen en 26 mensen die het hebben overleefd worden oud. De oudste is al 110.

Dat zei voorzitter Jeffry Pondaag van het Comité Nederlandse Ereschulden dinsdag bij het overhandigen van een petitie aan de Tweede Kamer. Namens de overlevenden vroeg hij de Kamer in elk geval snel hun medeleven te tonen.

Volgens hem was het afgelopen zondag precies zestig jaar geleden dat Nederlandse militairen tijdens de eerste politionele actie in 1947 op jacht naar een Indonesische commandant 431 dorpelingen doodschoten. Volgens de Nederlandse 'Excessennota' uit 1969 zouden 150 mensen zijn gedood.

Maar volgens Pondaag ging het niet om een exces. Het was een oorlogsmisdaad, gepleegd door het Nederlandse leger in een soevereine staat en veroordeeld door een commissie van de VN-veiligheidsraad.

In het dorp op West-Java, dat inmiddels Balongsari heet, wacht men nog steeds op erkenning en excuses. De overlevenden willen dat de overheid de morele verantwoordelijkheid neemt en zouden graag enige compensatie zien.

De petitie wordt gesteund door Kerk en Vrede, de Basisbeweging Nederland, Indonesische organisaties en individuen en een aantal dienstweigeraars en oud-militairen uit die tijd. Onder hen bevindt zich de veteraan Jan Glissenaar die naar eigen zeggen zelf veertig jaar na dato is teruggegaan om zijn excuses aan te bieden en daar een boekje over schreef.

De Tweede Kamer zal de kwestie naar verwachting in de eerste maanden van 2008 bespreken. Vooral de SP zei achter de petitie te staan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%