Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

NS gaat duurzamer werken

12 DEC 2007

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen verdubbelen haar aandeel groene stroom tot 10 procent van de totale hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt om de treinen te laten rijden. Daarmee hoort de NS tot de top-5 van grootste afnemers van groene stroom en topman Aad Veenman wil het bedrijf nog duurzamer laten werken, zo maakte hij woensdag bekend.

De NS schaft daarvoor energiezuinige treinen aan. Ook worden bestaande treinen zo aangepast dat ze remenergie kunnen terugleveren aan het bovenleidingnet. Die energie kunnen treinen in de directe omgeving dan weer gebruiken. Dieseltreinen worden schoner, omdat ze gasolie gaan gebruiken die veel minder zwavel bevat. Machinisten gaan bovendien op een cursus energiezuinig rijden.

Veenman zet er op in dat de NS vanaf 2010 alleen nog papier gebruikt met het FSC-keurmerk (Forest Steward Council). In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld kaartjes, magazines en berichten met reisinformatie worden vervaardigd op papier dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Nu heeft al meer dan de helft van het papier dat bij de NS in omloop is het FSC-stempel.

Veenman kondigde eerder dit jaar al aan dat hij de uitstoot van schadelijke broeikasgassen in 2020 met 20 procent wil hebben teruggebracht. Ondanks een toename van het aantal reizigers slaagde de NS er in de uitstoot van het broeikasgas CO2 sinds 1990 met 10 procent te verminderen. De resterende 10 procent denkt Veenman te kunnen vinden in een efficiënter gebruik van energie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%