Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Fusie met Vlaamse deelstaat'

12 MEI 2008 Jaap Folkerts en Paul Jansen

DEN HAAG - Nederland en Vlaanderen moeten worden herenigd. Nu België in de zoveelste politieke crisis is gestort, doet premier Balkenende er verstandig aan zijn Vlaamse collega te polsen over een nieuwe unie.

Dat stelt Geert Wilders in een interview met De Telegraaf. "Wij hebben meer gemeen met de Vlamingen dan de Vlamingen met de Walen", aldus de PVV-leider, die aantekent dat de Nederlandstalige en Franstalige Belgen elkaar spuugzat zijn. "Het is een puinhoop."

Volgens Wilders zijn er veel voordelen te behalen uit een samensmelting. " Het zou economisch goed zijn. Nederland krijgt de haven Antwerpen erbij, een luchthaven, we hebben cultureel veel met elkaar gemeen, het zou goed zijn voor de werkgelegenheid, het zou ruimte geven, het schoolsysteem is goed, de belastingen zijn lager. Dus laat premier Balkenende eens met zijn Vlaamse collega gaan praten."

België verkeerde vorig jaar maandenlang in een diepe politieke crisis toen na de verkiezingen door de Vlaams-Waalse tegenstellingen geen kabinet kon worden gevormd. Premier Leterme, die aan het roer kwam te staan, zit nu weer in de problemen door geruzie tussen het Nederlandstalige en Franstalige kamp. De PVV ziet daarin het zoveelste bewijs dat België beter kan ophouden te bestaan. Een hereniging moet wel vrijwillig zijn. "Het is niet de bedoeling dat we een of ander korps naar het zuiden sturen."

Wilders wil de fusievraag in referenda aan de Vlamingen en Nederlanders voorleggen. "Ik weet zeker dat er nu ook veel Belgen voor zullen zijn." Balkenende moet volgens de rechtse politicus "van goeden huize komen om deze handschoen niet op te pakken".

Uit een vorig jaar gehouden opiniepeiling bleek dat ruim 60 procent van de Nederlanders een samenvoeging van Vlaanderen en Nederland wel ziet zitten. In Vlaanderen lopen peilingen over de steun voor een scheiding van Wallonië sterk uiteen. Volgens de ene peiling is de helft van de Vlamingen voor, volgens de andere slechts een op de acht.

Dewinter

Overigens zegt Wilders geen fusie met Vlaanderen aan te prijzen vanwege het Vlaams Belang. De PVV stelt geen contacten te onderhouden met de partij van Filip Dewinter, die een nauwe band met ons land voorstaat.

Vlaanderen is nu een deelstaat van België, met een eigen regering, een eigen begroting en een eigen parlement.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
Z3
Beurs AEX
+ / - %