Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vlamingen niet voor Neder-Vlaanderen

12 MEI 2008

BRUSSEL/DEN HAAG - Vlamingen voelen weinig voor een unie met Nederland, zoals PVV-leider Geert Wilders maandag lanceerde in krant De Telegraaf. De Vlaamse reacties en een opiniepeiling zijn overwegend negatief.

„Dan verhuis ik naar de Walen”, reageerde een Vlaming op de site van krant Het Laatste Nieuws. Een ander weigert om de Vlaamse geldstroom naar de Walen te vervangen door een geldstroom naar Nederlanders. „Een Neder-Vlaanderen is grote zever (onzin, red)”, zo luidt een ander van de honderden reacties.

Op de website van Gazet van Antwerpen spreekt iemand over „typisch Nederlandse arrogantie” en concludeert over Wilders: „Wat een gek!“

Een opiniepeiling op website hln.be toonde rond 19.00 uur 52 procent tegenstanders en 43 procent voorstanders onder de bijna 11.000 stemmers.

Onder de voorstanders bevindt zich onder anderen iemand die uitkijkt naar legale wiet.

PVV-voorman Geert Wilders had maandag bepleit dat premier Jan Peter Balkenende eens moet polsen bij zijn Vlaamse collega Kris Peeters over een samensmelting van Nederland en Vlaanderen.

Wilders wil dat Nederlanders en Vlamingen zich in referenda uitspreken over zo'n fusie. In november bleek uit onderzoek dat veel Wilders-stemmers positief waren over een fusie tussen Vlaanderen en Nederland.

Volgens Wilders zou de nieuwe unie economisch goed zijn voor Nederland. Hij vindt de politieke strubbelingen in België het bewijs dat het land beter kan ophouden te bestaan.

De Vlaamse premier Kris Peeters wilde maandag niet reageren.

België, dat zich in 1830 afscheidde van Nederland, kent de laatste jaren steeds meer spanningen tussen de deelstaten Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De laatste jaren willen steeds meer Vlamingen een eigen republiek Vlaanderen.

De historicus Stijn Van de Perre van de Katholieke Universiteit Brussel vindt Wilders' idee „niet realistisch”, zei hij maandag tegen VRT-radio. Van de Perre publiceerde vorig jaar een boek over de kosten van de scheiding in 1830. Hij meent dat de scheiding juist voordelen heeft opgeleverd voor België.

De historicus vindt dat eventuele verdergaande samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland beter kan via de kanalen van de Europese Unie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%