Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Cartoonist vreest nu aanslag

16 MEI 2008

FILMPJE De gearresteerde cartoonist Gregorius Nekschot vreest voor zijn leven na een inval van de politie in zijn huis. 'Nu hebben we je', kreeg hij te horen.

De cartoonist zat thuis te werken toen maar liefst tien man binnentraden. ' Meteen toen ze binnenkwamen, begonnen ze te fotograferen en in mijn spullen te rommelen', vertelt hij Het Parool.

Op politiebureau Buitenveldert werd Nekschot twee keer verhoord. Daarna zat hij een nacht in de cel in Amsterdam Zuid-Oost. 'Toen ik thuiskwam, bleken mijn computer, backupschijven, een usb-stick en mijn mobiele telefoon in beslag te zijn genomen. Allemaal spullen die ik nodig heb om te kunnen werken', zegt Gregorius tegen de krant.

De cartoonist zegt veel over de Islam te tekenen omdat dat nu eenmaal een actueel onderwerp is. Twee jaar geleden kwam een boek met zijn omstreden cartoons uit. Veel reactie kwam er niet, terwijl ze toch verder gaan dan de Deense cartoons. 'Dat is ook wat die agenten tegen me zeiden: 'Wat jij maakt, is veel erger dan wat ze in Denemarken deden. Besef je wel wat het betekent als jouw identiteit bekend is?' Waarop ik zei: dan laadt u wel een heel zware verantwoordelijkheid op uw schouders.'

De cartoonist voelt zich nu onveilig. 'Het is geen flauwekul wat ik maak, ik weet wat de consequenties kunnen zijn. Daarom ben ik ook heel bang voor een veroordeling. Stel dat ik de gevangenis in ga. Als maker van die cartoons ben ik er mijn leven niet zeker', zegt nekschot tegen Het Parool.

Kijk naar Pauw en Witteman over Nekschot.. Of naar een eerder interview dat hij zelf gaf aan de Deense televisie..

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%