Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Heimwee naar ziekenfonds

27 OKT 2008 Theo Besteman

Zes van de tien Nederlanders willen terug naar het ziekenfonds. Ze zijn zeer ontevreden over hun zorgverzekering, vooral om de aanhoudende premiestijging die ze betalen.

Volgens onderzoek van de onafhankelijke prijsvergelijker Zorgkiezer.nl vreest een groot deel van de Nederlanders ook komend jaar weer veel meer te moeten betalen. "De vrees van consumenten is terecht", zegt Peter Ruys, directeur van de vergelijker. "De kostenstijging zit vooral in de aanvullende verzekeringen. Daar verhogen zorgverzekeraars hun premies nu sterk, we zien pakketten die tot 40 procent duurder worden. Dat is dan wel bijna 300 euro per jaar. Vooral ernstig zieken gaan opnieuw fors bijbetalen."

De gevolgen zijn er voor bijna iedereen: 92 procent van alle Nederlanders heeft naast een basispakket een aanvullende verzekering afgesloten.

Het terugverlangen naar het ziekenfonds is opmerkelijk, meent Ruys, die kosten sinds 2005 vergelijkt. "Mensen voelen zich momenteel zeer onzeker, mede door de kredietcrisis. Ze zoeken de zekerheid die ze bij het ziekenfonds wel kregen." Per 1 januari 2006 is het ziekenfonds afgeschaft en vervangen door een verplichte basisverzekering voor iedereen.Zie ook Zorgkiezer.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%