Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Asperger bij man die studiebegeleider aanviel

11 NOV 2008

ARNHEM - De 32-jarige Nijmegenaar Jasper. K. die in 2005 zijn studiebegeleider een dubbele kaakbreuk schopte na een negatief bindend studieadvies, lijdt aan het syndroom van Asperger, een contactstoornis verwant aan autisme. Dat bleek dinsdag tijdens een nieuwe rechtszaak tegen de man bij de rechtbank in Arnhem.

De man wordt verdacht van jarenlange stalking van zijn buurmeisje, haar vriendje en haar familie. Naar aanleiding van het geweldsincident stelde de Radboud Universiteit nieuwe richtlijnen op voor het omgaan met agressie. Het geval werd besproken in de Tweede Kamer. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg de rechtbank om voor de nieuwe feiten vijftien maanden cel en tbs met dwangverpleging op te leggen. Het OM is bang dat de verdachte opnieuw de fout ingaat als hij niet wordt behandeld.

De man kreeg voor het incident met de studiebegeleider en eerdere stalkingpraktijken 2,5 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, nadat het Pieter Baan Centrum (PBC) niet kon vaststellen wat de man mankeerde. Nu die eerdere celstraf niet hielp, heeft het PBC de man opnieuw geobserveerd.

De man zou lijden aan het syndroom van Asperger en de samenleving zou gebaat zijn met een terbeschikkingstelling. Anders dan bij andere autistische stoornissen wil K. wel graag contact met mensen, maar is hij niet in staat dat op gebruikelijke manier te leggen. Ambities die gesmoord worden, over vriendschappen maar ook over studie, kunnen uitmonden in agressieve uitbarstingen.

Volgens zijn advocaat heeft het PBC de diagnose Asperger geforceerd gesteld op basis van te weinig informatie, omdat het centrum eerder geen stoornis kon vinden. Tbs vindt zij een te zware behandelmanier voor haar cliënt.

De rechtbank doet uitspraak op 25 november.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!