Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ook minder zwijnen zonder jacht

29 JAN 2008

ARNHEM - Ook zonder de omstreden drukjacht toe te passen, slinkt het aantal wilde zwijnen op de Veluwe gestaag. Van de naar schatting 6000 zwijnen zijn er de afgelopen tijd meer dan 3500 afgeschoten via de normale jachtmethode waarbij lokvoer wordt gebruikt.

Dat blijkt uit cijfers die de provincie Gelderland dinsdag bekendmaakte. Om het ideale aantal van 835 te bereiken, zouden er dit jachtseizoen (tot en met 24 maart) nog ruim 1400 zwijnen moeten worden gedood.

Volgens Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid Veluwe is dit seizoen geen drukjacht meer nodig om de hoge zwijnenstand terug te dringen. „De zwijnen laten zich nu meer zien omdat de eikels en beukennootjes opraken. Jagen via de traditionele aanzit-lokmethode wordt daardoor effectiever. We mogen nog ongeveer duizend zwijnen schieten en de verwachting is dat we een heel eind komen”.

Volgens wildbeheerder Spek is het nog maar de vraag of drukjacht komende november en december nodig zal zijn. „Dat is afhankelijk van het aantal zwijnen op dat moment en het voedselpeil. Daar valt nu nog weinig over te zeggen.”

Ook het ministerie van Landbouw vindt dat nog niet is aan te geven wat er later dit jaar zou moeten gebeuren met de zwijnen. Het ministerie wacht bovendien de uitkomst af van de gerechtelijke stappen van de Faunabescherming. Idealiter zou drukjacht volgend seizoen niet meer nodig moeten zijn, ook al omdat het nieuwe beheersplan voor de Veluwe dan in werking moet zijn getreden, aldus een woordvoerster van landbouw.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) gaf tegen de wens van de Kamer in toestemming voor eenmalige drukjacht op de Veluwe. Ze volgde het Faunafonds dat drukjacht adviseerde, omdat de zwijnen niet meer op lokvoer afkwamen aangezien ze in de natuur meer dan genoeg voedsel vonden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%