Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rutte weerspreekt gebrek aan visie kabinet

14 NOV 2012

DEN HAAG - VVD en PvdA hebben met hun kabinet een gezamenlijke visie op de toekomst van het land, ondanks de grote verschillen tussen beide partijen. Dat betoogde premier Mark Rutte woensdag op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer.

Foto: anp

Rutte reageerde daarmee op kritiek van CDA, D66 en ChristenUnie dat VVD en PvdA tijdens de kabinetsformatie belangrijke maatregelen hebben uitgeruild, maar dat een visie ontbreekt. ChristenUnie-leider Arie Slob vreest daarom dat het kabinet, gezien de onrust rond de inkomensafhankelijke zorgpremie, de komende jaren van het ene naar het andere probleem zal hobbelen. Door het uitruilen moeten VVD-ministers PvdA-wensen verdedigen en andersom en volgens Slob kan dat „een tijdbom” onder het kabinet zijn.

Volgens Rutte delen VVD en PvdA juist de visie om de begroting op orde te brengen en dat dat op een fatsoenlijke manier gebeurt. Om die reden verdedigde hij de wens om de inkomensverschillen te verkleinen, iets waar Ruttes VVD geen voorstander van is. Maar vanwege een bezuinigingspakket van in totaal 46 miljard euro in 7 jaar begrijpen VVD-kiezers volgens Rutte ook heel goed dat lagere inkomens door de overheid geholpen worden. Per Nederlander moet er 2500 euro bezuinigd worden.

CDA-leider Sybrand Buma vindt echter dat de VVD haar principes overboord heeft gezet omdat de partij in aanloop naar de verkiezingen zich nog fel tegen nivellering keerde. „Welke Mark Rutte is nu de echte, die van voor de verkiezingen of die van erna?”, wierp Buma de premier voor de voeten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%