Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Ouderen boos over nieuwe ingrepen kabinet

15 NOV 2012

ROTTERDAM - Ouderen zijn bezorgd en maken zich boos over de ingrepen van het nieuwe kabinet. Dat stelt de OuderenOmbudsman Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds. Hij zegt dat er voortdurend wordt gebeld door ouderen die zeggen hard getroffen te worden door de kabinetsplannen van VVD en PvdA.

Foto: ANP

.„Ouderen met een AOW en een klein pensioen gaan er bijna 6 procent op achteruit en mensen met een ruimer pensioen nog veel meer. Daarnaast wordt er flink gesnoeid in de thuiszorg en de dagbesteding, terwijl ouderen ook veel minder snel in aanmerking komen voor een verpleeghuis”, vat Romme de bekritiseerde plannen samen.

Hij vindt de bezuinigingen op onder meer de thuiszorg en huishoudelijke hulp kortzichtig en niet stroken met het overheidsbeleid, omdat juist wordt verlangd dat ouderen langer thuis blijven wonen. „Ouderen in verzorgingshuizen zijn duurder. Daarnaast worden gemeenten zelf verantwoordelijk voor een deel van de zorg, maar hebben ze daar onvoldoende budget, kennis en ervaring voor. Je hoeft geen genie te zijn om te zien dat dit fout gaat”, zegt de OuderenOmbudsman.

Hij vindt dat er nog efficiënter kan worden gewerkt als het verzorgend personeel minder met administratieve zaken bezig is. „Dat is een veel betere manier van effectief bezuinigen”, benadrukt Romme. Het Nationaal Ouderenfonds richtte drie maanden geleden de Ombudsman voor ouderen op om ze te adviseren en door te verwijzen naar de goede instanties om daar zonodig aan de bel te trekken.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
6.6 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 462.11
+ / - 0.0%