Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

NVU-lid 'gediscrimineerd'

22 NOV 2012 Van onze correspondent

HENGELO - Een fanatiek lid van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie is volgens een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens gediscrimineerd op basis van zijn politieke gezindheid.

De man was als schoonmaker in dienst van Asito en werkte bij de scholengemeenschap ROC van Twente in Hengelo. Het dreigde mis te gaan nadat leerlingen een filmpje op YouTube hadden gezien, waarbij de man in een interview als woordvoerder optrad van de NVU. Daarop werd hij in het bedrijfsrestaurant door leerlingen, roffelend op tafels, uitgemaakt voor nazi.

Nadat de schoonmaker verbolgen naar de schoolleiding stapte, werd in overleg besloten hem over te plaatsen naar een andere werkplek. De man stapte daarop naar het College voor de Rechten van de Mens en diende een klacht in dat hij werd gediscrimineerd.

Volgens woordvoerster Els van Riel van het ROC werd tot de overplaatsing besloten omdat de school en het schoonmaakbedrijf niet meer konden instaan voor de veiligheid van de schoonmaker: ,,En ook hebben we daartoe besloten uit oogpunt van veiligheid op deze vestiging van onze school.”

Het College voor de Rechten van de Mens stelt niettemin in een uitspraak dat de school en Asito zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie: ,,Het is verboden onderscheid te maken op grond van politieke gezindheid. Het feit dat Asito de arbeidsovereenkomst met de man heeft voortgezet kan niet tot een ander oordeel leiden.”

De school zegt niet in beroep te gaan tegen de uitspraak, waaruit overigens geen sancties voortvloeien. ,,Ook al omdat we vinden dat de feiten niet kloppen: wij zijn feitelijk geen werkgever. Terugkeer naar de plek is overigens sowieso niet mogelijk omdat wij intussen geen contract meer hebben met Asito.”

Volgens directielid A. Witte van Asito is er nooit gediscrimineerd: ,,Wij hebben nooit een standpunt ingenomen ten aanzien van de politieke voorkeur van onze werknemers. We hebben hiertoe besloten op advies van de beveiliging van het ROC. Dit was ook het belang van zijn eigen veiligheid.” De schoonmaker werkt nog altijd bij Asito. ,,We hebben dan ook geen idee wat hij wil bereiken met deze klacht bij het College.” Asito weet nog niet of het in beroep gaat tegen de uitspraak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.08
+ / - -1.08%