Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Maurice de Hond

Laagste score VVD sinds drie jaar

02 DEC 2012

De VVD heeft haar laagste score sinds drie jaar gehaald. De liberalen zakken geleidelijk verder weg (-1) en staan nu op 22 zetels.

Foto: EPA

Nog maar 45% van de kiezers van de VVD van 12 september geeft nu aan VVD te kiezen. Bijna 40% van degenen die op 12 september VVD heeft gestemd, geeft aan de VVD geen kans meer te geven op een stem. Dat zelgt opniniepeiler Maurice de Hond.

Ook de PvdA zakt verder weg (-1) en staat nu op 24 zetels. Samen staan de twee regeringspartijen nu nog maar op 46 zetels (-33).

Deze verloren zetels  gaan naar SP, PVV, CDA, D66 en 50PLUS, die per partij tussen de 5 en 7 zetels winst behalen. Daardoor staan VVD, PVV en SP vandaag nu ieder op 22 zetels. En CDA en D66 nu op 18 zetels.

50PLUS met 8 zetels wordt steeds meer een  alternatief voor de oudere kiezers.  Bijna 30% van de kiezers boven de 50 geeft nu aan op deze partij te stemmen of deze partij een kans te geven.

 

Pechtold scoort

Pechtold is de fractievoorzitter met de hoogste score (5,5), direct gevolgd door Samsom. Laatstgenoemde doet het relatief goed in relatie tot de slechte score van de PvdA zelf.

Zijlstra staat op de 7e plaats, achter Pechtold, Samsom, Roemer, Slob, Buma en Krol. Hij scoort onder de VVD-kiezers een 5,8, hetzelfde cijfer als Pechtold onder deze kiezers.

 

 

 

 

 

De helft van de Nederlanders denkt dat het beter zou zijn als iemand anders dan Rutte in deze  tijd premier is. Bij de VVD  is een kwart het hiermee eens, bij de PvdA-kiezers 57%.

Dat het overgrote deel van de VVD-kiezers Rutte nog wel "accepteert" als premier is een lichtpunt voor Rutte en de VVD, evenals het feit dat ruim de helft van de VVD-kiezers denkt dat het vertrouwen in Rutte tijdens deze regeerperiode wel weer zal gaan stijgen.

 

 

Maar het zal nog een heel moeizame weg zijn om de positie van Rutte en de VVD aanzienlijk te doen verbeteren. (Behalve bij heel bijzondere en ingrijpende gebeurtenissen, die we nu nog niet kunnen voorzien. Zo iets gebeurde in het najaar van 2008. Door de aanpak van de bankencrisis verbeterde de positie van Wouter Bos en die van de PvdA toen aanzienlijk. In een periode van ruim 3 maanden steeg de PvdA toen 15 zetels naar 30).

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%