Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Nederland stuurt Patriots naar Turkije

06 DEC 2012

DEN HAAG - Nederland stuurt Patriot-raketten naar Turkije. De ministerraad gaat daar vrijdag mee akkoord. Dat hebben ingewijden donderdag tegenover het ANP bevestigd. Het luchtverdedigingssysteem moet de Turken beschermen tegen aanvallen uit Syrië.

Foto: EPA

Na het besluit van de ministerraad zal er met de Tweede Kamer over worden gesproken. De meeste partijen in de Kamer steunen de missie, alleen de grootste oppositiepartij PVV is faliekant tegen. Daarna zal het nog enkele weken duren voordat de Patriots aan de Turks-Syrische grens zijn gestationeerd. Met de missie gaan enkele honderden Nederlandse militairen mee.

Het wordt de derde keer dat het Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Turkije gaat. Dat gebeurde eerder in 1991 en 2003. Toen moesten de raketten het land beschermen tegen mogelijke aanvallen van het Irak van dictator Saddam Hussein.

De regering in Ankara vroeg vorige maand aan de NAVO om de inzet van de Patriots voor puur defensieve doeleinden. De NAVO ging hier dinsdag mee akkoord en de Duitse regering stemde eerder donderdag al in met de uitzending. Er gaan maximaal 400 Duitse militairen met de missie mee. Binnen het bondgenootschap beschikken alleen Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland over Patriots.

Eerder deze week kwamen Nederlandse militaire verkenners terug uit Turkije. Zij hebben met Amerikaanse en Duitse collega's onder meer gekeken naar zaken als locaties, logistiek en commandovoering. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei eerder dat Turkije als gastland ,,met name de kosten gaat dragen''.

Op Turkse grensdorpen zijn de afgelopen maanden verschillende keren mortier- en artilleriegranaten uit Syrië terechtgekomen. Patriots zijn niet geschikt om dit soort beschietingen te stoppen. De Turken vrezen naar verluidt vooral mogelijke aanvallen met raketten met chemische wapens.

.4 °C
NNO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%