Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

26 coffeeshops dicht op wallen

07 DEC 2012

Op de Wallen zullen 26 coffeeshops de deuren sluiten. Nu de wietpas en het afstandscriterium in het regeerakkoord voorlopig van tafel zijn geveegd, ziet burgemeester Eberhard van der Laan geen bezwaren meer.

Drukte op de Wallen
Drukte op de Wallen
Foto: South Crew / Twitpic

Het plan, om de 26 coffeeshops waarvan de gedoogvergunning niet wordt verlengd te sluiten, stond sinds september in de ijskast. Aanleiding voor de maatregel zijn de diverse regeringsmaatregelen rond het drugsbeleid zoals het invoeren van de wietpas en het afstandscriterium, dat bepaalde dat er geen coffeeshops mogen zijn binnen een straal van 350 meter van een school.

Hierdoor leek het erop dat er van de 76 coffeeshops op de wallen slechts 21 zouden overblijven. De gemeenteraad zag dit niet zitten uit angst dat straathandel en overlast explosief zouden toenemen. Het nieuwe kabinet van PvdA en VVD heeft inmiddels echter besloten dat de wietpas er voorlopig niet komt, en ook het afstandscriterium van 350 meter is vervallen.

Het gaat om coffeeshops waarvan de gedoogvergunning niet wordt verlengd om criminaliteit en de verloedering in het hart van Amsterdam tegen te gaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%