Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kabinet besluit: Patriots naar Turkije

07 DEC 2012

Den Haag - Nederland stuurt op korte termijn twee Nederlandse Patrioteenheden naar Turkije. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel daartoe van de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). Nederland voldoet daarmee aan een verzoek van de NAVO.

Foto: REUTERS

Twee eenheden Patriots, met in totaal maximaal 360 Nederlandse militairen, worden in Turkije opgesteld ter verdediging van het Turkse grondgebied en ter bescherming van de lokale bevolking tegen raketaanvallen vanuit Syrië. Over de precieze locatie wordt nog overlegd met Turkije, de VS en Duitsland. De inzet van de Patriots is puur defensief van aard en vormt geen ondersteuning voor een no-fly zone of offensieve operatie.

Minister Timmermans sprak van een ,,zeer belangrijk besluit''. Als een NAVO-bondgenoot als Turkije om hulp vraagt vanwege het steeds verdere escalerende conflict in buurland Syrië, moet die hulp geboden worden, benadrukte de PvdA-minister. ,,De dreiging vanuit Syrië is reëel genoeg voor de NAVO om dit te doen'', zei premier Mark Rutte.

Timmermans acht het uitgesloten dat Nederlandse militairen betrokken raken bij de burgeroorlog in Syrië. De Patriots zijn alleen in staat om raketten boven Turks grondgebied uit de lucht te schieten, maar kunnen geen doelen raken boven Syrië. De Patriots zullen dus een no-flyzone boven Syrië niet mogelijk maken.

De inzet is in eerste instantie voor maximaal 1 jaar. Volgens minister Hennis zullen de eenheden in de loop van januari operationeel kunnen zijn. Nederland betaalt zelf de kosten voor personeel en materieel tijdens de uitzending. Als de missie 1 jaar duurt, bedragen de kosten 42 miljoen euro.

Belangrijk argument voor het sturen van de Patriots is ook het ,,tonen van bondgenootschappelijke solidariteit'', zei Hennis. Dat Patriots weinig uitrichten tegen mortieren of granaten, klopt volgens haar, maar: ,,Uiteindelijk moeten we ons niet verslikken in Syrië. Dat beschikt wel degelijk over ballistische raketten en andere wapensystemen. Daar zijn Patriots voor bedoeld.''

Binnen de NAVO hebben alleen Nederland, Duitsland en de VS de Patriotsystemen. De Nederlandse eenheden zijn twee keer eerder uitgezonden, in 2001 en 2003 naar het zuiden van Turkije en naar Jeruzalem. Beide keren was dat ter bescherming tegen mogelijke Iraakse Scudrakketten.

In de Tweede Kamer steunen de meeste partijen de Patriotmissie, alleen de PVV is er faliekant tegen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.8 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%