Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Klacht advocaat Vlug tegen vakgenoten

07 DEC 2012

DEVENTER - Jan Vlug, raadsman van de verdachte in de zaak-Vaatstra Jasper S., heeft bij de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten een klacht ingediend tegen zijn vakgenoten Willem Jebbink en Jeroen Soeteman. Zij schreven eind november een opiniestuk in de Volkskrant dat volgens Vlug als „onzorgvuldig en onwelwillend” moet worden gekwalificeerd.

Foto: Jan Vlug

Vlug bevestigde vrijdag het bestaan van de klacht. Verder wilde hij er niets over kwijt. Ook de auteurs van het stuk onthielden zich vrijdag van commentaar.

Soeteman en Jebbink lieten zich kritisch uit over het optreden van Vlug in de media. Door inhoudelijk commentaar op de zaak heeft hij zijn cliënt op achterstand gezet, vinden zij. Jasper S. werd op 19 november aangehouden.

Donderdag wekte Vlug opnieuw de verbazing van zijn collega's. Toen werd bekend dat Jasper S. een bekentenis heeft afgelegd over de verkrachting van en moord op Marianne Vaatstra. Vlug gaf donderdagavond een uitvoerige toelichting op deze ontwikkeling. Andere advocaten verbazen zich over zijn openhartigheid over de inhoud van de zaak en zijn contacten met S. en diens familie. Vlug vertelde onder meer dat S. hem al tijdens een eerste gesprek heeft opgebiecht de moord op zijn geweten te hebben.

„Ik begrijp dat niet”, zegt de Amsterdamse strafpleiter Leon van Kleef. „In principe is alles wat je klant je vertelt geheim. Ik hoop dat Vlug het met zijn cliënt besproken heeft. Maar ook als dat zo is: is het verstandig om nu al zo uitgebreid je verhaal te doen, ten overstaan van de natie?“

Ook Bart Nooitgedagt, advocaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, vraagt zich dat af.. „Is het strategisch wijs om dat te doen. Is het niet verstandiger om eerst eens rustig de kat uit de boom te kijken?” Nooitgedagt gaat er niet op voorhand vanuit dat Vlug in Nieuwsuur zijn beroepsgeheim heeft geschonden. „Het hangt af van het mandaat dat hij van zijn cliënt heeft. Dit kan alleen met diens uitdrukkelijke toestemming.”

Vlug: „Het getuigt van amateurisme te veronderstellen dat ik dit niet met mijn cliënt heb besproken. Natuurlijk heb ik dat gedaan. We hebben gezegd: we doen één keer ons verhaal in een landelijk medium. Dat is nu gebeurd. Vanaf nu wil ik in stilte mijn werk doen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.3 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%