Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

OM wil schutter Roosendaal 10 jaar in cel

07 DEC 2012

BREDA - De 26-jarige Daniël van R. moet van justitie 10 jaar de cel in. Hij zou op 5 augustus vorig jaar in Roosendaal een 16-jarige jongen hebben doodgeschoten. De eis van het Openbaar Ministerie (OM), vrijdag bij de rechtbank in Breda, geldt ook voor een poging tot doodslag op een vriendje van het slachtoffer.

Foto: Justin Masius

Justitie wilde Van R. laten veroordelen voor moord, maar kwam niet tot het bewijs dat er een vooropgezet plan was om de puber te doden. De schoten vielen tijdens een schermutseling, nadat het slachtoffer en zijn vriendjes in die nacht fietsen aan het stelen zouden zijn geweest.

De Roosendaler zou alleen waarschuwingsschoten hebben willen lossen. Eén schot trof echter de longen en het hart van de puber. Bij een ander vloog een kogel door de jas.

De verdachte zei dom te hebben gedaan door te schieten. Hij zou bang zijn geweest. Hij zou zich hebben beziggehouden met het stelen van drugs. In verband daarmee was hij even voorafgaand aan het incident een keer ontvoerd. Toen hij vervolgens de pubers, gekleed met mutsen en sjaals, beneden aan de portiekdeur van zijn flat zag morrelen, spoedde hij zich gewapend met een pistool met tien kogels naar beneden.

Na enkele schoten renden de pubers weg. Niet veel later kwamen ze terug en toen schoot Van R. zijn pistool leeg.

Advocaat Geoffrey Woodrow van de verdachte sprak over noodweer. „Hij was in de veronderstelling met zware jongens te maken te hebben en niet met pubers.” Bovendien wees hij erop dat de vier jongens weer terugkwamen. De drie overlevenden verklaarden dat dat was omdat ze hun eigen fietsen weer wilden ophalen.

De rechtbank doet 21 december uitspraak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%