Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Tentenkamp asielzoekers Den Haag moet weg

07 DEC 2012

DEN HAAG - De ongeveer 80 asielzoekers die in Den Haag op de Koekamp (bij het Malieveld) bivakkeren, moeten voor komende donderdag hun tentenkamp hebben weggehaald. Dat heeft burgemeester Jozias van Aarsten hen vrijdag per brief laten weten. Een woordvoerder van de burgemeester zei dat vrijdag.

Burgemeester Jozias van Aarsten van Den Haag
Burgemeester Jozias van Aarsten van Den Haag
Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Volgens de burgemeester levert het permanente verblijf een gezondheidsrisico op, zeker nu de winter is aangebroken. Bovendien bestaat het risico van wanordelijkheden en hebben de betrokkenen zich niet aan eerder opgelegde voorwaarden van de rechter gehouden. Zo zou er niet constant iemand aanspreekbaar zijn.

De afgewezen asielzoekers, die aandacht vragen voor hun situatie, mogen wel demonstreren, maar dan alleen van 6 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds. Ze kunnen de beslissing nog bij de rechter aanvechten. De uitgeprocedeerde asielzoekers staan sinds 16 september met hun tenten op de Koekamp. In het begin ging het om 25 mensen, nu zouden het er ongeveer 40 zijn.

Vorige week vrijdag werd een soortgelijk tentenkamp in Amsterdam ontruimd. Daar verbleven sinds eind september meer dan 100 afgewezen asielzoekers. Zij lieten zich allemaal arresteren. Veel van hen zitten momenteel in de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West.

In Den Haag krijgen de afgewezen asielzoekers, die vooral uit Irak komen, ook praktische hulp van onder meer kerken en particulieren. Op internet is een oproep gedaan de mensen te voorzien van thermo-ondergoed, slaapzakken, dekens, warme sokken en handschoenen om de kou te doorstaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 527.97
+ / - -0.09%