Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wetten aangepast na Telegraaf-arrest

08 DEC 2012 Wouter de Winther

DEN HAAG - Het kabinet gaat niet in beroep tegen de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens over het afluisteren van twee Telegraafjournalisten. „We beschouwen de uitspraak als onherroepelijk. We nemen de conclusies over. Achteraf gezien had het anders gemoeten. En in de toekomst zullen we het anders gaan doen”, aldus minister Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Ronald Plasterk
Ronald Plasterk
Foto: ANP

De ministerraad heeft gisteren besloten twee wetten te veranderen om herhaling te voorkomen. Zo wordt naast de wettelijke verankering van het verschoningsrecht voor journalisten ook geregeld dat de minister van Binnenlandse Zaken voortaan eerst de rechter moet laten toetsen of de AIVD zijn bijzondere bevoegdheden mag inzetten om bronnen van journalisten te achterhalen. Plasterk wil dat de rechtbank in Den Haag zich hier voortaan vooraf over uitspreekt. Tot het moment dat deze wetswijziging van kracht wordt, belooft de PvdA-bewindsman per direct in de geest ervan te gaan handelen.

Verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos werden in 2006 door justitie aangepakt na publicatie over staatsgeheime dossiers van de AIVD over topcrimineel Mink K., die in handen waren gevallen van de onderwereld. Volgens het hof is er zonder rechtvaardiging vooraf overgegaan tot het afluisteren en het in beslag nemen van hun dossiers. De journalisten werden ook gevangengezet, in de hoop dat ze aan justitie zouden vertellen hoe ze aan hun informatie kwamen. Dit hebben ze altijd geweigerd. Uiteindelijk werden ze weer op vrije voeten gesteld.

Lees verder in De Telegraaf van vandaag.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%