Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rutte genoemd als opvolger Juncker

09 DEC 2012

BERLIJN - Premier Mark Rutte wordt genoemd voor de functie van voorzitter van de eurogroep, het overleg tussen de 17 ministers van Financiën van de eurolanden. De huidige voorzitter, Jean-Claude Juncker, maakte onlangs bekend eind dit jaar of begin volgend jaar terug te treden.

Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte
Foto: ANP
De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.
De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.
Foto: AFP

Over wie het voorzitterschap gaat vervullen wordt dit weekend druk gespeculeerd door diverse Duitse media. Sommige media melden op basis van diplomatieke bronnen dat er een voorkeur is voor een Fin of een Nederlander, waarbij Rutte en de Finse premier Jyrki Katainen specifiek worden genoemd.

De RVD laat weten dat Nederland zich geen kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de eurogroep.

Junckers termijn liep in juli dit jaar af. Lange tijd werd verwacht dat hij op dat moment zou worden opgevolgd door de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. Zijn benoeming stuitte echter op verzet van vooral Frankrijk, omdat Duitsland op die manier een te dominante positie in de eurogroep zou krijgen. Daarop werd de termijn van de Luxemburgse premier verlengd.

Schäuble wilde zichzelf zondag tegenover Bild am Sonntag niet uitsluiten als potentieel kandidaat. Hij zei dat ,,de nieuwe persoon in ieder geval de Europese integratie verder moet brengen''.

,,De Duitse regering wil dat de kandidaat komt van de kring van ministers van Financiën en we hebben gezien dat het zeer de moeite waard is als de voorzitter het midden kan houden tussen de verschillende posities'', zei de Duitse minister.

Vrijdag zei de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici geen kandidaat te zijn om de Luxemburger op te volgen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%