Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Fyra kampt met 'kinderziektes'

11 DEC 2012

BRUSSEL - De problemen van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel, de Fyra, hielden ook op de derde dag sinds de invoering van de trein aan. Een woordvoerder van de Belgische spoorwegen NMBS bestempelde de tegenslagen als „kinderziektes”. De Nederlandse Spoorwegen lieten weten de oorzaak te gaan onderzoeken.

De Fyra staat op station Amsterdam Centraal
De Fyra staat op station Amsterdam Centraal
Foto: ANP

„Het is zoiets als wanneer je een nieuwe auto hebt. Je moet hem even leren kennen”, aldus de zegsman van de NMBS. Ondanks testritten is het volgens de woordvoerder vooral even wennen om met de nieuwe treinen te rijden.

De Fyra, Zweeds voor vier, werd zondag voor het eerst in gebruik genomen. Het schrappen van de reguliere 1-uursverbinding tussen Brussel en Amsterdam leidde zowel onder reizigers als politici tot verhitte discussies. Voor de Fyra moet gereserveerd worden en bovendien rijdt deze snelle trein minder vaak dan de Beneluxtrein.

Het ging zondag de hele dag goed, totdat de op een na laatste trein vanuit Brussel vertrok naar de Nederlandse hoofdstad. Met ruim een uur vertraging kwam de trein pas aan. Maandag waren er een reeks stremmingen en vertragingen.

Een schrale troost voor Fyra-reizigers met vertraging: er is een compensatieregeling. Als de vertraging minder dan een half uur is, wordt 20 procent van het ticket terugbetaald. Is de vertraging een uur, dan wordt de helft gecompenseerd. Bij een ongewenste reistijd van 2 uur extra wordt het hele ticket terugbetaald.

1.6 °C
NNO1
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%