Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zorg voor kanker wordt gecentraliseerd

12 DEC 2012

RIJSWIJK - Nieuwe normen voor de zorg voor kanker leiden onvermijdelijk tot centralisatie en dus sluiting van oncologie-afdelingen. Dat blijkt uit een rapport waar het tijdschrift Medisch Contact woensdag over schrijft.

Oncologische specialisten hebben de nieuwe normen samen opgesteld. Zo moeten er ten minste een x-aantal behandelingen in een ziekenhuis worden uitgevoerd en is er een maximale wachttijd vastgesteld. Op basis van de nieuwe normen zal de behandeling van maagkanker bijvoorbeeld uit 53 ziekenhuizen verdwijnen en endeldarmkanker uit 24.

Volgens de specialisten scoort Nederland bij de behandeling van sommige kankersoorten, zoals maagkanker, niet goed in vergelijking met andere Europese landen. De zorg voor kanker scoort in Nederland in het algemeen wel goed in vergelijking met andere landen.

Koos van der Hoeven, voorzitter van de Stichting Oncologische Samenwerking, zegt in Medisch Contact dat centralisatie niet het doel van het rapport is. „Maar wij realiseren ons dat een aantal ziekenhuizen sommige behandelingen niet meer zal kunnen doen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
W1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%