Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Zorg voor kanker wordt gecentraliseerd

12 DEC 2012

RIJSWIJK - Nieuwe normen voor de zorg voor kanker leiden onvermijdelijk tot centralisatie en dus sluiting van oncologie-afdelingen. Dat blijkt uit een rapport waar het tijdschrift Medisch Contact woensdag over schrijft.

Oncologische specialisten hebben de nieuwe normen samen opgesteld. Zo moeten er ten minste een x-aantal behandelingen in een ziekenhuis worden uitgevoerd en is er een maximale wachttijd vastgesteld. Op basis van de nieuwe normen zal de behandeling van maagkanker bijvoorbeeld uit 53 ziekenhuizen verdwijnen en endeldarmkanker uit 24.

Volgens de specialisten scoort Nederland bij de behandeling van sommige kankersoorten, zoals maagkanker, niet goed in vergelijking met andere Europese landen. De zorg voor kanker scoort in Nederland in het algemeen wel goed in vergelijking met andere landen.

Koos van der Hoeven, voorzitter van de Stichting Oncologische Samenwerking, zegt in Medisch Contact dat centralisatie niet het doel van het rapport is. „Maar wij realiseren ons dat een aantal ziekenhuizen sommige behandelingen niet meer zal kunnen doen.”

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
9.2 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 469.28
+ / - +0.56%