Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Amsterdam vraagt rechter om 80 km op deel A10

12 DEC 2012

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil de maximumsnelheid op het westelijke deel van de ringweg A10 terugschroeven van 100 naar 80 kilometer per uur. De gemeente stapt daarvoor naar de rechter, blijkt uit een brief van de Amsterdamse verkeerswethouder Eric Wiebes aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Foto: Peter Schoonen

Wiebes stelt dat de verhoging van de maximumsnelheid overdag averechts werkt waardoor Amsterdam in 2015 niet kan voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Rijkswaterstaat wees eerdere bezwaren van de gemeente af. De gemeente gaat hiertegen in beroep.

„De gemeente ziet voldoende aanknopingspunten de beslissing van de minister voor te leggen aan de rechter en zet er op in dat de snelheidsverhoging wordt teruggedraaid”, schrijft Wiebes.

De wethouder maakt zich zorgen over de gezondheid van de inwoners van de hoofdstad. Amsterdammers leven gemiddeld een jaar korter als gevolg van luchtverontreiniging in de stad, benadrukt Wiebes.

Eind november maakte Milieudefensie al bekend een rechtszaak aan te spannen tegen de huidige maximumsnelheid op snelwegen rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt mogelijk volgende week een besluit over een gang naar de rechtbank. Deze gemeente wil de maximumsnelheid op de A12 van en naar Den Haag terugbrengen naar 80 kilometer per uur. Volgens een woordvoerder van Leidschendam-Voorburg zal het college van burgemeester en wethouders spoedig beslissen over verdere juridische stappen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%