Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Advocaat De Roy: “Klassenjustitie!”

12 DEC 2012 Harry van Gelder en Bart Mos

Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex van prinses Margarita, wordt momenteel door justitie vervolgd wegens het vervalsen van een factuur, terwijl onderzoek naar mogelijk valse rekeningen voor het huwelijksfeest van hem en Margarita juist is stopgezet, meent zijn advocaat. 

Edwin de Roy van Zuydewijn
Edwin de Roy van Zuydewijn
Foto: anp

Dit riekt naar klassenjustitie, verkondigde advocaat Gabriël Meijers gisteren tijdens de eerste zittingsdag van het fraudeproces tegen De Roy (46), een staartje uit het grote onderzoek naar de vastgoedfraude. 

De raadsman, die zonder cliënt was komen opdagen, baseert zich bij zijn beschuldiging op notities uit het strafdossier, waar de belastingdienst al in 2005 wijst op 'geldstromen' en mogelijke onregelmatigheden rond het huwelijksfeest tussen De Roy en Margarita de Bourbon de Parme, dochter van prinses Irene, in 2001. De kwestie met het huwelijk is volgens Meijers nooit verder onderzocht, terwijl justitie daarentegen wel tot vervolging overgaat bij het vinden van een valse factuur op naam van zijn cliënt alleen. "Hieruit zou je kunnen opmaken dat het koningshuis in ons land een wel héél speciale behandeling krijgt van het openbaar ministerie", stelde de raadsman, die de rechtbank dan ook vroeg nader onderzoek te doen naar het plotselinge stopzetten van speurwerk naar de valse huwelijksrekeningen.

Maar de Amsterdamse rechtbank liet blijken de bespiegelingen van advocaat Meijers niet erg interessant te vinden, en wees daarom slechts enkele getuigen toe die komende maanden door de advocaat gehoord mogen worden. 

De Roy is aangeklaagd voor het indienden van een valse factuur van 108.000 euro bij twee projectontwikkelaars in Capelle aan den IJssel, ruim tien jaar geleden. De rekening heeft betrekking op het in het Duits vertalen van een vastgoedbrochure door De Roy, maar volgens justitie stonden er in werkelijkheid helemaal geen werkzaamheden tegenover. Zijn advocaat zegt dat hiervoor geen enkel bewijs te vinden. "Dit is de volgende in een reeks van bizarre, kansloze vervolgingen van mijn cliënt, die al zes jaar lang door het OM achtervolgd wordt", aldus Meijers. 

De zaak tegen De Roy werd gistermiddag geschorst, tot het moment dat alle getuigen gehoord zijn.  

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%