Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lancering mijlpaal voor Noord-Korea

12 DEC 2012

LEIDEN - Het succes van het afvuren van een langeafstandsraket en het lanceren van een satelliet door Noord-Korea is zowel technisch als symbolisch een mijlpaal voor het land. „Het binnenlands politiek belang hiervan is moeilijk te overdrijven, Noord-Korea telt mee”, zei woensdag professor Koreaanse Studies Remco Breuker van de Universiteit Leiden.

En bovendien slaagt Noord-Korea hier in iets wat in het zuiden alsmaar mislukt, aldus Breuker. Eind november nog werd in Zuid-Korea een poging een satelliet in een baan om de aarde te brengen weer wegens technische problemen afgelast.

Breuker is er ook van overtuigd dat het moment van de Noord-Koreaanse lancering rond de sterfdag van de Koreaanse leider Kim Jong-il is gekozen. Het is niet mogelijk het precies op die dag te plannen, maar er wordt absoluut geprobeerd die dicht te naderen. Kim Jong-il regeerde de geïsoleerde dictatuur van 1993 tot zijn overlijden op 17 december 2011. Een van zijn zonen, Kim Jong-un maakt sindsdien de dienst uit.

Hij volgt volgens Breuker het voorbeeld van zijn vader, „die zich er in de laatste 10 jaar van zijn regime wel voor heeft ingespannen het land economisch meer open te stellen”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 528.06
+ / - -0.08%