Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Noord-Holland wil onder voorwaarden fuseren

12 DEC 2012

HAARLEM - De provincie Noord-Holland wil onder voorwaarden wel fuseren met de provincies Utrecht en Flevoland. Zo zou voor de nieuwe provincie het belastingtarief moeten gelden in Noord-Holland, dat het laagste is van de drie provincies. Ook zou het Rijk enkele van zijn taken moeten overhevelen naar deze nieuwe provincie, op het gebied van onder meer natuur en ruimtelijke ordening, bereikbaarheid, toezicht waterschappen en cultureel erfgoed.

Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in een brief naar aanleiding van een gesprek met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. De minister streeft ernaar de drie provincies bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 te hebben samengevoegd.

Noord-Holland stelt als eis dat de nieuwe provincie voor de inwoners niet duurder mag worden en dat deze „aantoonbaar efficiënter functioneert dan de huidige drie provincies samen”. Ook moet de provincie „een aantoonbare bijdrage leveren aan de economische groeikracht van het gebied”.

De minister moet volgens Noord-Holland afzien van extra bestuursorganen, zoals een zogeheten 'OV-autoriteit' in de Noordelijke Randstad. „Voor dergelijke bestuurlijke exoten is geen plaats.”

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
7.1 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 469.77
+ / - +0.66%