Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Kankerzorg Nederland goed, maar kan beter'

12 DEC 2012

RIJSWIJK - „Nederland behoort niet tot de top wat betreft de kankerzorg en dat moeten we ons aantrekken”, vindt directeur Anemone Bögels van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). „De kankerzorg is goed”, verzekert ze, „maar het kan beter.” Bögels reageerde hiermee op de nieuwe kwaliteitsnormen van Nederlandse kankerspecialisten, waar de NFK ook aan heeft meegewerkt.

Volgens de specialisten scoort Nederland bij de behandeling van sommige kankersoorten, zoals maagkanker, niet goed in vergelijking met andere Europese landen. De nieuwe normen moeten ervoor zorgen dat hier verandering in komt.

Tot die tijd kunnen kankerpatiënten die willen weten waar ze het beste terecht kunnen, bijvoorbeeld kijken naar de patiëntenwijzers van de NKF.

„Ze kunnen hun behandelaar ook vragen hoe vaak de behandeling in het ziekenhuis uitgevoerd wordt. Bij minder voorkomende vormen van kanker is 20 keer per jaar een minimum. Bij meer voorkomende operaties is dat 50 keer”, zegt Bögels. „De vraag leeft wel of we de norm niet nog meer naar boven moeten bijstellen, omdat de behandelingen steeds complexer worden”, voegt ze hieraan toe.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%