Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Zeker 66 ambtenaren voor straf ontslagen

12 DEC 2012

DEN HAAG - Zeker 66 ambtenaren zijn vorig jaar voor straf ontslagen, omdat ze niet integer zouden zijn geweest. Daarnaast kregen 197 collega's een schorsing, een waarschuwing of een andere straf. In 29 gevallen is zelfs aangifte gedaan bij justitie. Dat blijkt uit woensdag gepresenteerd onderzoek van het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS).

In 2011 zijn er in totaal 532 onderzoeken geweest naar niet-integer gedrag van bestuurders en ambtenaren. Veel onderzoeken, ontslagen en straffen blijken bij één grote dienst van de rijksoverheid voor te komen. Welke dienst dat is, willen de onderzoekers niet zeggen. „Het onderzoek is anoniem uitgevoerd. Bovendien, bij een grote dienst zullen sowieso meer gevallen zijn dan bij kleinere organisaties”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat de overheid niet goed genoeg heeft geregeld welke bijbaantjes zijn toegestaan. Zo moeten de overheden een overzicht maken van de posities die 'kwetsbaar' zijn voor belangenverstrengeling, maar slechts een kwart heeft dat gedaan.

Bij de provincies ziet zeven op de tien griffiers weleens dat bestuurders hun nevenfuncties verzwijgen. Ook komen ze problemen met declaraties tegen. Een op de tien ambtenaren betwijfelt of collega's integer zijn. Het probleem speelt vooral bij gemeentes. Werknemers van het Rijk, provincies en waterschappen hebben meer vertrouwen in elkaar.

De onderzoekers spraken met ongeveer 3000 ambtenaren over het beleid van Rijk, provincies, gemeentes en waterschappen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 520.3
+ / - -0.3%