Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Foto: Binnenlands Bestuur

Ongewenste aquariumvis in Limburgse beek

12 DEC 2012

NIJMEGEN - De Chinese modderkruiper heeft zich definitief gevestigd in de Nederlandse natuur. De modderkruiper is eigenlijk een aquariumvis en zijn komst in de natuur is ongewenst.

Dat heeft natuurorganisatie Ravon woensdag gemeld. De Chinese modderkruiper dook 3 jaar geleden voor het eerst op in de Tungelroysche beek bij Ell in Limburg. Waarnemingen tonen aan dat de vis zich nu over een grotere afstand in de beek heeft verspreid en dat de soort goed in het Hollandse klimaat kan overleven.

Exoten, zoals soorten worden genoemd die niet in Nederland thuishoren, kunnen ziektes verspreiden onder inheemse planten en dieren en die gaan overheersen. Exoten zoals de Pallas' eekhoorn en de grote waternavel (waterplant) worden daarom actief bestreden.

De Chinese modderkruiper is volgens Ravon in de Limburgse beek terechtgekomen doordat een „onnadenkende aquariumhouder” vissen heeft losgelaten. Uitzetten van exotische soorten is in Nederland verboden, maar komt volgens natuurorganisaties veel voor.

De Chinese vis is verwant aan de zwaar beschermde Hollandse modderkruiper en zou zich daarmee kunnen kruisen. Ravon roept op om waarnemingen te melden, zodat besloten kan worden of de vis bestreden moet worden.

13.2 °C
WZW4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 455.71
+ / - 0.0%