Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Verschillende normen topinkomens gemeenten

12 DEC 2012

HILVERSUM - Gemeenten en provincies hanteren verschillende normen bij de aanpak van veelverdieners. Het tv-programma Nieuwsuur stuitte bij een onderzoek op zeker vijf verschillende salarisvoorschriften.

Op 1 januari treedt een wet over topinkomens in werking waarbij werknemers van (semi-)collectieve instellingen niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. Inclusief onkosten en pensioenbijdrage is dat 228.599 euro per jaar.

Uit de inventarisatie van Nieuwsuur onder de 30 grootste gemeenten en 12 provincies blijkt dat 20 gemeenten en 11 provincies dit niet hebben afgewacht en al eigen regels hebben opgesteld of dat gaan doen.

Er blijken op zijn minst vijf verschillende normen voor het maximale salaris van de directeur van een gesubsidieerde instelling te gelden. Zo hanteert de gemeente Leiden de zogenoemde Lenferink-norm (ongeveer 110.000 euro), de gemeente Haarlemmermeer de norm van de hoogste gemeentefunctionaris (125.000 euro) en de provincie Brabant de Brabant-norm (144.000 euro). Eindhoven en Den Haag gebruiken de balkenendenorm (193.000 euro). Nijmegen overweegt de De Graaf-norm in te voeren.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat er één lijn in komt en gaat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken erop aanspreken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%