Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Belgische burgemeester boos op NS

12 DEC 2012

BERINGEN - De burgemeester van het Belgische Beringen verwijt de Nederlandse Spoorwegen discriminatie omdat alleen studenten uit Nederland korting genieten. Op aandringen van een student uit zijn gemeente die in Delft studeert, diende hij een klacht in bij de Europese Commissie.

Foto: Oscar Flos

„Dit is niet het Europa waar wij van dromen”, aldus de christendemocratische burgemeester Marcel Mondelaers woensdag over de ongelijke behandeling. Hij vindt dat elke student, uit binnen- of buitenland, recht heeft op de reductie. De burgervader verwijst naar de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, die geen onderscheid maakt. Volgens Mondelaers druist de regeling van de NS in tegen de Europese verdragen.

De Europese Commissie in Brussel wil nog niet op de klacht reageren. Een woordvoerder ziet echter overeenkomsten met de Oostenrijkse situatie. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg tikte Oostenrijk onlangs op de vingers voor discriminatie van studenten op grond van hun nationaliteit. In het alpenland geldt een korting in het openbaar vervoer in de regel alleen voor studenten van wie de familie in Oostenrijk woont.

Volgens Europese verdragen hebben EU-studenten die elders in de EU studeren, dezelfde rechten op voordelen als binnenlandse studenten. Uitsluitend studentenbeurzen en -leningen zijn daarvan uitgezonderd. Reducties voor het openbaar vervoer vallen niet onder die uitzonderingen, benadrukt de commissie.

De NS voelt zich niet aangesproken „Ons valt niets te verwijten. Het gaat om een regeling die door de Nederlandse overheid is opgesteld en waar alle vervoerders aan meedoen” , zei een woordvoerster in een reactie.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
9.7 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 466.67
+ / - +0.99%