Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Constantijn: hier had mijn broer moeten zijn

12 DEC 2012

AMSTERDAM - Prins Constantijn heeft zijn broer Friso gememoreerd tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs woensdag in Amsterdam. „Het podium waar ik nu op sta, symboliseert de lege ruimte waar mijn broer had moeten zijn”, zei Constantijn geëmotioneerd tijdens de plechtigheid in het Koninklijk Paleis.

Foto: ANP

De Prins Claus Prijs wordt jaarlijks beurtelings uitgereikt door Friso en Constantijn, erevoorzitters van het Prins Claus Fonds. Eigenlijk zou Friso dit jaar de prijs uitreiken. Constantijn nam de honneurs waar. Friso ligt in coma sinds hij op 17 februari in het Oostenrijkse Lech onder een lawine belandde.

Bij de bijeenkomst waren veel leden van de koninklijke familie, onder wie koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Mabel. Het was voor haar het eerste officiële optreden in Nederland sinds het ski-ongeluk van Friso.

De aanwezigheid van Mabel werd erg gewaardeerd, zei voorzitter Lilian Goncalves-Ho Kang You van het Prins Claus Fonds. Ze noemde het droevig dat Friso er niet bij was. „We missen hem heel erg”, zei ze. „We missen zijn input en humor.” Andere jaren vergezelde Mabel altijd haar echtgenoot bij de ceremonie.

Prins Constantijn reikte de Grote Prins Claus Prijs uit aan de Argentijnse uitgeverscoöperatie Eloísa Cartonera. Deze nonprofit stichting geeft handgemaakte boeken uit van gerecycled materiaal. De stichting ontstond in 2001 als gevolg van de politieke crisis en economische instorting in Argentinië. Mensen konden zich geen boeken meer veroorloven, kunstenaars verkochten geen werk en schrijvers werden niet uitgegeven.

De Grote Prins Claus Prijs van 100.000 euro gaat elk jaar naar een persoon of organisatie die zich inzet voor cultuur en ontwikkeling. Tien andere kunstenaars, denkers, filmmakers en culturele organisaties ontvangen de 'gewone' Prins Claus Prijs (25.000 euro). Het Prins Claus Fonds zet zich sinds 1996 in voor cultuur in ontwikkelingslanden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%