Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Babysterfte met helft afgenomen'

12 DEC 2012

DEN HAAG - Door betere zorg rond zwangerschap en geboorte is de babysterfte sinds 2004 gehalveerd. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meldde dat woensdag, verwijzend naar de notitie 'Zorg rondom zwangerschap en geboorte' van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Foto: Flickr.com Lunar Caustic

Volgens de NZa zijn de kosten weliswaar gestegen, maar daar staat tegenover dat de geboortezorg goed toegankelijk was en dat er voor de meeste zwangere vrouwen binnen 45 minuten gespecialiseerde hulp bereikbaar was.

In 2003 had Nederland nog een van de hoogste sterftecijfers in Europa: er overleden elk jaar ongeveer 1700 baby's. Betere zorg zou mogelijk de dood van 400 daarvan kunnen voorkomen. Deskundigen adviseerden toen onder meer dat een bevallende vrouw uiterlijk een kwartier na aankomst in het ziekenhuis moest worden geholpen. Ze pleitten verder voor een betere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen en zouden ook graag dag en nacht een specialistische verloskundige zorg in ziekenhuizen zien.

Volgens de NZa-cijfers daalt het aantal baby's dat voor, tijdens of kort na de geboorte sterft de laatste jaren gestaag van ruim 1300 in 2006 tot 996 in 2010.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%