Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Statiegeld kan worden afgeschaft

12 DEC 2012

DEN HAAG - De weg lijkt vrij voor afschaffing van het statiegeld. De gemeenten in Nederland gaan extra inzamelpunten voor plastic flessen plaatsen. Dat was een voorwaarde voor de Tweede Kamer om het einde van het statiegeld te steunen.

Foto: Richard Mouw

De gemeenten hebben ingestemd met een akkoord over het inzamelen van glas, plastic flessen en andere verpakkingen. Bedrijven beloven op hun beurt dat ze minder verpakkingsmateriaal gaan gebruiken, meer afval hergebruiken en minder plastic om reclamefolders doen.

„De uitkomst van deze ledenraadpleging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is goed nieuws voor het milieu”, aldus staatssecretaris Wilma Mansveld. „Met als resultaat: meer ingezameld kunststofafval, meer verpakkingsmateriaal hergebruiken en een veel duurzamer verpakkingsketen. Samen met gemeenten en verpakkend bedrijfsleven gaan we zorgen dat de kringloop voor kunststof verder wordt gesloten.”

Vraagtekens

De ChristenUnie plaatst vraagtekens bij de raadpleging: „Vandaag werd bekend dat 24 procent van de gemeenten tegen de overeenkomst heeft gestemd, waaronder Utrecht, Maastricht, Zwolle en Assen. Doordat gemeenten maar een paar weken hadden om te reageren, heeft de helft van de gemeenten niet gereageerd. Deze gemeenten worden daarom door het VNG gerekend als voorstander.”

Onbegrijpelijk

Eerder lieten de gemeenten op een VNG-congres in meerderheid weten voor behoud van het statiegeldsysteem te zijn, moppert de partij. Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het „onbegrijpelijk dat de VNG het signaal vanuit veel van haar leden zo negeert. In de Kamer is een meerderheid voor het behoud van het statiegeldsysteem. Ik roep staatssecretaris Mansveld daarom op dit serieus te nemen.”

PvdA- Kamerlid Manon Fokke blijft ook zeer kritisch: „De PvdA is voorstander van statiegeld omdat het zwerfvuil tegengaat. Het verpakkende bedrijfsleven, het ministerie en de VNG hebben een akkoord. Afgesproken is dat vrijgeven van het statiegeld per 1 januari 2015 enkel mogelijk is als in het kader van de duurzaamheid flinke stappen zijn gezet. Als deze stappen niet zijn gezet, kan geen sprake zijn van afschaffing van statiegeld. “

Ambitieus

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is blij met de instemming van de gemeenten. „Doordat nu ook de VNG achter het akkoord staat kan er een flinke boost worden gegeven aan de inzameling van plastic verpakkingen”, reageerde CBL-directeur Rene Roorda. Volgens hem bezegelt het akkoord „ een robuust en ambitieus systeem voor het hergebruik van verpakkingen”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%