Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Europa bereikt akkoord over bankentoezicht

13 DEC 2012

BRUSSEL - De ministers van Financiën van de 27 EU-landen zijn het in de nacht van woensdag op donderdag eens geworden over een toezichthouder op de bankensector. Dat meldden diverse aanwezigen, waaronder eurocommissaris Michel Barnier en de voorzitter van de vergadering, de Cypriotische minister van Financiën Vassos Shiarly.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.
Foto: ANP

Over de bankentoezichthouder is lang gedebatteerd, de laatste vergadering duurde 14 uur. In het centrum van het bankentoezicht komt de Europese Centrale Bank (ECB) te staan.

In totaal vallen circa 200 grote banken, met meer dan 30 miljard euro op de balans, onder het nieuwe toezicht van de ECB. De waakhond krijgt ook het recht om in te grijpen bij kleinere banken wanneer ze dat nodig acht. De toezichthouder wordt volgend jaar al actief en moet volgens Barnier per 1 maart 2014 volledig operationeel zijn.

Frankrijk wilde in eerste instantie een deal waarbij alle banken in de eurolanden, zo'n 6000, onder dit nieuwe toezicht zouden vallen. Maar bijvoorbeeld zwaargewicht Duitsland wilde een deal waarbij alleen de hele grote zogeheten systeembanken onder deze controle kwamen.

In Nederland hebben ING, Rabobank, ABNAmro en SNS Reaal meer dan 30 miljard euro op de balans staan. ING heeft zo'n 1279 miljard euro, Rabo 800 miljard euro, ABN 430 miljard euro en SNS 132,1 miljard euro.

De Cyprioot Shiarly sprak van het akkoord als „een kerstcadeau voor heel Europa”. Volgens hem is het algemene doel van het bankenakkoord het herstel van vertrouwen in de sector, zo voegde hij toe.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%