Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Oppositie wil herbezinning plan ov-kaart

18 DEC 2012

DEN HAAG - Het merendeel van de oppositie wil dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs nog eens goed gaat kijken of er een alternatief mogelijk is voor de plannen om de ov-kaart voor studenten om te zetten in een kortingskaart. Een motie van SP en CDA kreeg dinsdag in de Tweede Kamer geen meerderheid, maar wel de steun van GroenLinks en D66.

Die laatste twee zijn cruciaal omdat ze in de Eerste Kamer voor een meerderheid kunnen zorgen. VVD en PvdA hebben daar te weinig zetels om zelf wetgeving door te voeren en is dus afhankelijk van de oppositie.

Die lijkt de afschaffing van de kortingskaart vooralsnog niet te steunen. Minister Jet Bussemaker gaf eerder tijdens een debat aan dat ze nog niet naar alternatieven wil kijken, omdat ze het eerst met de Kamerleden over de huidige plannen wil hebben. VVD en PvdA in de Tweede Kamer stemden daarmee in.

De minister zal het plan over de ov-kaart nu dus toch moeten gaan schrappen, concludeert SP-Kamerlid Jasper van Dijk. „Er is geen steun voor dit onzalige plan”, zegt hij.

Voor de invoering van een sociaal leenstelsel, dat de basisbeurs voor studenten moet gaan vervangen, heeft de coalitie ook de steun van de oppositie nodig. GroenLinks en D66 hebben al aangegeven dat er nog flink wat aan de plannen moet veranderen voor zij hun handtekening onder het nieuwe stelsel zetten.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
7.8 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 462.11
+ / - +0.61%