Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Vertrekpremie bij Wereldomroep veel te hoog'

20 DEC 2012

DEN HAAG - De ontslagvergoeding voor de vertrekkend algemeen directeur van de Wereldomroep is buitensporig hoog. Dat vindt staatssecretaris Sander Dekker van Media, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Sander Dekker
Staatssecretaris Sander Dekker
Foto: ANP

Algemeen directeur Jan Hoek krijgt een vergoeding van 1,1 miljoen euro. Na een dringend verzoek van Dekker en zijn voorganger heeft de raad van toezicht met de directeur afgesproken de ontslagvergoeding terug te brengen naar 800.000 euro. Ondanks de verlaging is het bedrag volgens Dekker nog steeds „te hoog en daarmee ongepast en onwenselijk”.

De staatssecretaris heeft de kwestie juridisch laten uitzoeken, maar ziet geen mogelijkheid om het uitkeren van de vertrekpremie te voorkomen. Een gang naar de rechter biedt volgens Dekker geen uitkomst, omdat Hoek volgens de in 2001 gemaakte afspraken formeel recht heeft op zijn gehele vergoeding.

De voorzitter van de raad van toezicht, Bernard Bot, begrijp dat de hoge vergoeding gevoelig ligt. Anderzijds vindt hij dat een goede werkgever de verantwoordelijkheid heeft om afspraken na te komen, zeker aangezien Hoek zijn vertrek niet aan zichzelf te danken heeft.

Volgens Bot heeft de Hoek de overgang van de Wereldomroep naar het ministerie van Buitenlandse zaken prima geleid, ook al zou hij daarna zelf vertrekken. „Hij heeft zich betrokken en doortastend van deze taak gekweten”, stelt Bot.

Een nieuwe wet die de salarissen van publieke functionarissen aan banden legt, gaat op 1 januari in. Die moet volgens Dekker excessen in de toekomst voorkomen. Volgens de nieuwe regels mag een ontslagvergoeding dan maximaal 75.000 euro zijn. Afspraken die eerder zijn gemaakt, vallen niet onder de nieuwe wet.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
O3
Beurs AEX
AEX 528.62
+ / - +0.11%