Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wethouder: plas onder de douche

09 JAN 2013

AA EN HUNZE - Wethouder Bert Wassink van Aa en Hunze (Drenthe) roept de bewoners van zijn gemeente op om te plassen tijdens het douchen. Volgens de wethouder kan op die manier veel schoon water worden bespaard. Water dat nu nog het riool ingaat.

Foto: Beeld van RTV Drenthe

De wethouder (GroenLinks) doet de oproep in het kader van een project duurzaamheid in de gemeente. „We besteden in 2013 veel aandacht aan energie, afval, voedsel en dus ook aan water en waterverspilling.” Douchen en plassen staan bovenaan de lijst van waterverbruik.

Per toiletgang, zo rekent hij voor, spoelen we 6 liter schoon water weg. „Als een miljoen mensen één keer per dag het toilet overslaan en onder de douche plassen, scheelt dat op jaarbasis meer dan 2 miljard liter water. Dan hoeven we die hoeveelheid niet aan het grondwater te onttrekken en dat is goed voor het milieu.”

Wassink heeft inmiddels zelf de daad bij het woord gevoegd, zo zegt hij.

DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks zegt met een ietwat cynische ondertoon „verheugd” te zijn over het plan van de wethouder die „een wereldprobleem benoemt”. „Op dit moment staat de mensheid voor de grootste uitdagingen ooit”, aldus Ashley North, voorzitter van DWARS. „Hongersnoden in Afrika, oorlogen in het Midden-Oosten en smeltende poolkappen in GroenLand. Het probleem van het inefficiënt douchegebruik door Nederlanders is iets dat stelselmatig wordt vergeten in dit rijtje. We zijn daarom blij dat Wassink dit probleem benoemt.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%