Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Defensie probeerde ex-spion af te kopen

18 JAN 2013 Bart Olmer en Charles Sanders

den haag - Vijfhonderdduizend euro zwijggeld heeft het ministerie van Defensie geboden aan ex-agent I.A. (42) van de militaire inlichtingendienst MIVD. Op geheime bandopnamen – in bezit van De Telegraaf – biedt mr. Marc Gazenbeek, directeur juridische zaken bij het ministerie van Defensie, duidelijk hoorbaar het ’ongelooflijk mooie’ geldbedrag aan, zoals hij zelf zegt.

De missie in Oeroezgan
De missie in Oeroezgan
Foto: DEFENSIE

In ruil moet de ex-agent alle juridische procedures staken tegen de ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken. Bij de onderhandelingen tussen de ex-agent en Defensie waren ook landsadvocaat Eric Daalder aanwezig en I.A.’s advocaat Michael Ruperti.

De ex-zakenman eist minimaal 1,5 miljoen euro. Hij zegt in levensgevaar te zijn gebracht omdat de MIVD hem plotseling in de steek liet door interne ruzies. Zakenman I.A. leverde vanuit een safehouse dat hij had gebouwd in Kabul informatie en wapens aan commando’s die actief waren in Afghanistan. Ook organiseerde hij op de Nederlandse ambassade ontmoetingen met Taliban-leiders. Doordat hij plots alleen stond in Afghanistan kwam hij in het nauw en moest hij het land uiteindelijk ontvluchten. Bij zijn vlucht verloor hij miljoenen aan zakenbelangen.

Lees verder in De Telegraaf van vandaag.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%