Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Studenten ontevreden over plannen leenstelsel

18 JAN 2013

DEN HAAG - Studentenorganisaties zijn ontevreden dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) haar plannen met het sociaal leenstelsel doorzet. Als de plannen echt doorgaan, wordt volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) de toegang tot het onderwijs beperkt.

Foto: ANP

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vreest dat de financiële situatie van ouders een zeer grote rol gaat spelen bij de studiekeuze van jongeren, door de afschaffing van de OV-studentenkaart en de invoering van het leenstelsel. Doordat studenten nu gratis kunnen reizen met een OV-kaart, worden ze in hun studiekeuze niet beperkt door de reisafstand naar de universiteit, stelt het ISO. De studenten vrezen dat dat wel gaat spelen als de OV-studentenkaart wordt afgeschaft.

De studentenorganisaties zijn met name misnoegd dat studenten met zogenaamde 'weigerachtige en onvindbare ouders' niet meer om die reden een aanvullende beurs krijgen. „Dit treft een groep studenten die door zeer vervelende omstandigheden geen financiële steun kan krijgen van de ouders”, stelt LSVb-voorzitter Kai Heijneman. „Om de aanvullende beurs af te pakken van een groep kwetsbare studenten overschrijdt werkelijk elke morele norm”, vindt hij.

Volgens de LSVb zien de studenten van het geld dat bespaard wordt door invoering van het sociaal leenstelsel voorlopig geen cent terug in de kwaliteit van het hoger onderwijs.

Het ISO vreest dat de invoering van het sociaal leenstelsel veel te snel en gehaast zal gebeuren en vreest onduidelijkheid bij studenten, zoals die ook bestond ten tijde van de langstudeerboete. Het is de bedoeling dat het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd vanaf 1 september 2014.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%