Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

NZa onderzoekt hoge declaraties artsen

19 JAN 2013

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar hoge declaraties van artsen en ziekenhuizen voor relatief simpele behandelingen. De NZa krijgt signalen dat dit te vaak gebeurt.

Foto: ANP

Zo bracht een KNO-arts in Terneuzen 1066,73 euro in rekening voor het verwijderen van oorsmeer, wat slechts een paar minuten in beslag nam, schrijft de Volkskrant.

De patiënt raakte door het verwijderen van oorsmeer in het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen zijn eigen risico kwijt en vroeg bij zorgverzekeraar Achmea de nota op. Daaruit bleek dat de arts de zogeheten DBC-code had gebruikt voor een 'microscopisch oortoilet' en 'het verwijderen van poliepen'. De patiënt heeft toen een klacht ingediend bij de Ombudsman Zorgverzekeringen.

De toezichthouder in de zorg krijgt veel meldingen binnen van patiënten over hoge rekeningen na bijvoorbeeld oorsmeer verwijderen of het behandelen van tekenbeten en bloedneuzen. Het verwijderen van oorsmeer door een huisarts kost 9 euro, aldus een woordvoerster van de NZa.

De NZa kreeg in 2011 al signalen over te hoge declaraties en stuurde ziekenhuizen een brief waarin de autoriteit erop aandrong een goedkoop tarief te rekenen voor simpele behandelingen. Omdat er nog steeds regelmatig meldingen binnenkomen, heeft de zorgautoriteit besloten om dit jaar gesprekken aan te gaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Weet u meer?
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%