Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Dries van Agt (R) in gesprek met (VLNR) Harry van Bommel van de SP, Joel Voordewind van de CU en GroenLinks-leider Bram van Ojik
Dries van Agt (R) in gesprek met (VLNR) Harry van Bommel van de SP, Joel Voordewind van de CU en GroenLinks-leider Bram van Ojik
Foto: ANP

Van Agt met bolderkar naar de Kamer

22 JAN 2013

DEN HAAG - Met een bolderkar vol handtekeningen heeft oud-premier Dries van Agt de Tweede Kamer dinsdag opgeroepen tot een debat over de Israëlische muur op de grens met de Westelijke Jordaanover.

Nederland voldoet nu namelijk niet aan de eigen Grondwet, die zegt dat de regering tot taak heeft de ontwikkeling van de internationale rechtsorde te bevorderen, aldus Van Agt. Hij zamelde bijna 65.000 handtekeningen in. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde al eerder dat Israël de 700 kilometer lange afscheiding moet afbreken. Van Agt wil dat Nederland Israël erop aanspreekt en met sancties komt, want overleg levert nu al zo lang niets op.

De Holocaust is absoluut het ergste dat de mensheid ooit is overkomen, zei hij, maar het schuldbesef dat er gefaald is in de reactie daartegen, mag nu niet leiden tot overcompensatie richting Israël, aldus Van Agt. De vroegere minister-president hoopt dat hij met zijn actie het vraagstuk op zijn minst weer 'oprakelt'. Hij denkt dat de kans op een reactie erdoor reëler wordt, omdat de mensen zich erdoor bewust worden van de onrechtvaardigheid die er in het spel is. „'t Zal in sommige gewetens gaan kriebelen.” Van Agt denkt hierbij aan mensen „met een goed hart en een redelijk verstand”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%