Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kamer op de bres voor de bij

24 JAN 2013

DEN HAAG - Bijen en hommels zijn onmisbaar voor de landbouw en voedselvoorziening. De Tweede Kamer wil daarom dat het kabinet zich er sterk voor maakt dat het gebruik van sommige bestrijdingsmiddelen in Europa wordt opgeschort.

Foto: REUTERS

Alleen de toepassingen waarvan onomstotelijk is bewezen dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid van bijen, kunnen worden benut. De Partij voor de Dieren kreeg donderdag steun van PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en 50Plus bij het verzoek aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) om in Europa te pleiten voor uitstel van het toelaten van de bestrijdingsmiddelen neonicotinoiden en fiprinol.

Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) is niet uit te sluiten dat deze middelen risicovol zijn voor de bij. Bijen zijn van groot belang voor de landbouw omdat ze gewassen bestuiven, maar de afgelopen jaren wordt het leefgebied van de bij steeds kleiner.

Dijksma kondigde eerder aan dat zij maandag tijdens een vergadering met haar Europese collega's gaat voorstellen het gebruik van drie risicovolle stoffen te beperken. Volgens haar komt er heel wat bij kijken om al toegelaten middelen van de markt te krijgen. Mocht Dijksma bot vangen in Europa, dan treft de bewindsvrouw maatregelen voor Nederland. Ze laat daarom nogmaals de mogelijke risico's van 19 andere stoffen bekijken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%