Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Premieverhoging voor overstromingsrisico'

26 JAN 2013

AMSTERDAM - Alle Nederlanders met een inboedel- of opstalverzekering krijgen met ingang van volgend jaar te maken met een verplichte premieverhoging om ook gedekt te zijn tegen overstroming. Dit gaat enkele euro's per jaar kosten. Een plan hiervoor heeft hebben de verzekeraars neergelegd bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma), die daarover nog moet oordelen. Dat meldde het Verbond van Verzekeraars.

Foto: REUTERS

Nederland is een van de weinige Westerse landen waar je lange tijd niet kon verzekeren tegen overstromingen. Wie schade heeft, kan nu een beroep doen op een regeling van de overheid. Met een verzekering weten particulieren en bedrijven vooraf precies waarvoor ze verzekerd zijn, stellen de verzekeraars. Bovendien komt deze schade hierdoor niet langer voor rekening van de overheid, waaraan alle belastingbetalers meebetalen.

Het overgrote deel van de Nederlanders heeft een inboedel- of opstalverzekering, aldus het verbond. Het uitgangspunt is dat iedereen meedoet met het betalen van de extra premie, ook mensen die niet in risicogebieden van watersnood zitten. „Dat is noodzakelijk, anders wordt zo'n verzekering onbetaalbaar. Solidariteit en betaalbaarheid gaan hier hand in hand”, aldus een woordvoerster van het verbond.

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de plannen te ver gaan. „Nederlanders betalen voor droge voeten al fors via de waterschapsheffing en de inkomstenbelasting aan het Rijk” , reageert een woordvoerder. „Bovendien gaat het volgens onze berekeningen om meer dan enkele euro's per jaar extra premie.”

De vereniging acht het principieel onjuist dat mensen die wonen in een gebied dat niet zo snel onder water kan komen, bij voorbaat al moeten meebetalen. Ook is het maar de vraag of het maximale dekkingsbedrag in de plannen van de verzekeraars ook echt wordt uitgekeerd als een groot gebied in Nederland onder water komt te staan, aldus de zegsman.

VEH wijst erop dat Nederlanders zich sinds vorig jaar al vrijwillig kunnen verzekeren tegen overstroming bij verzekeraar de Nederlandse. De vereniging heeft zich daarvoor ingezet.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%