Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium
Foto: Bild

Aftreden Beatrix groot nieuws in buurlanden

28 JAN 2013

Het mogelijk aftreden van koningin Beatrix is ook groot nieuws in de buurlanden. „Agentur ANP: Königin Beatrix will abends Abdankung ankündigen” (Persbureau ANP: Koningin Beatrix wil 's avonds aftreden aankondigen) kopte de conservatieve Duitse krant Die Welt maandagmiddag op zijn website.

Ook de Süddeutsche Zeitung, weekblad Focus en tal van andere landelijke en regionale media in Duitsland maakten al snel melding van de abdicatie. Ook Vlaamse media stortten zich snel op het onderwerp. „Doet Beatrix troonsafstand?” vroeg De Standaard zich af. „Koningin Beatrix kondigt vanavond allicht afscheid aan”, kopte De Morgen.

In Frankrijk meldt de landelijke krant Le Figaro: „La reine Béatrix des Pays-Bas va abdiquer ce soir”. De Britse BBC blijft het bericht over aftreden voorlopig 'speculatie' noemen en houdt het op een aankondiging van de toespraak: „Queen Beatrix of the Netherlands to address nation”.

De Italiaanse krant la Repubblica meldt niet alleen het aftreden (Olanda, abdica la Regina Beatrice) maar zet ook meteen kanttekeningen bij de opvolger: Willem-Alexander is „morganatisch getrouwd” (met iemand van een lagere stand), en de echtgenote is „dochter van een ex-lid van de regering van de militaire dictatuur van Jorge Videla”.

In Argentinië hangt de krant La Nación het nieuws niet op aan Beatrix, maar aan de vrouw van de opvolger: „Máxima kan Koningin van Holland worden”. Met betrekking tot de discussie over de toekomstige titel van de echtgenote van koning Willem IV schrijft de publicatie: „De Hollandse wetten staan toe dat de Argentijnse de troon bestijgt”.

In de Verenigde Staten houdt The Washington Post het voorlopig ook nog op 'speculatie': „Dutch Queen Beatrix to give nationally televised speech; speculation grows she will abdicate”.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
8.1 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 461.84
+ / - +0.55%