Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kamer wil ex-top SNS aanpakken

02 FEB 2013

Den Haag - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de voormalige bestuurders aansprakelijk stellen voor het financiële debacle bij SNS. VVD, PvdA, CDA, D66 en SP willen dat de overheid alles in het werk stelt om de schuldigen ter verantwooring te roepen.

Foto: ANP

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil dat oud topman Sjoerd van Keulen meteen opstapt als voorzitter van de lobbyclub Holland Financial Center. "Hij vindt dat Van Keulen roekeloos andermans geld in gevaar heeft gebracht", zo citeert de NOS de politicus.

Nijboer dankt dat het “geen gemakkelijke klus” zal worden om de SNS-topmensen aansprakelijk te stellen, maar dat hij de minister zal vragen alles te doen wat mogelijk is. Mark Harbers van de VVD „sluit zich aan bij de roep” om de top aansprakelijk te stellen als dat inderdaad juridisch mogelijk is.

CDA'er Eddy van Hijum wil om te beginnen opheldering van het kabinet over wat dat nu eigenlijk vindt van eventueel aanpakken van de oude SNS-top. Vrijdagochtend zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dat er geen stappen zouden worden ondernomen, aldus de parlementariër, maar 's middags sprak premier Mark Rutte van mismanagement. Als er inderdaad mismanagement is geweest, dan biedt dat volgens het CDA juridische mogelijkheden om de oude top aansprakelijk te stellen.

De SP wil ook dat de top individueel aansprakelijk wordt gesteld als daar inderdaad een grond voor is. „Daar zijn wij een groot voorstander van.” Het (mis)management moet daarom tot op de bodem worden uitgezocht, aldus Arnold Merkies.

Wouter Koolmees van D66 zegt dat „fouten maken niet strafbaar” is. Blijkt er iets van fraude of misleiding, dan heb je inderdaad een zaak, aldus Koolmees, en dan wil ook hij 'actie'. Hij vindt dat er vooralsnog breder moet worden gekeken dan alleen naar de SNS-top. „Hoe heeft het kunnen gebeuren? Wat was de rol van raad van toezicht bijvoorbeeld en van de accountant?” Hij wijst erop dat de SNS 2 jaar geleden nog door de zogenoemde stresstesten kwam. „En wat betekent dat dan?“

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%