Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Beveiliging rond kersttoespraak koningin faalde

05 FEB 2013

DEN HAAG - De video met de kersttoespraak van koningin Beatrix kon vorig jaar uitlekken door een falende beveiliging van het systeem van een bedrijf dat voor de rijksoverheid beeldmateriaal op internet plaatst. Van een menselijke fout is geen sprake, al schoot het veiligheidsbewustzijn van betrokken medewerkers wel tekort.

Foto: ANP

Dat concluderen twee deskundigen die in opdracht van het ministerie van Algemene Zaken hebben onderzocht wat er is misgegaan. Door te spelen met de datum en een volgnummer op een server van de overheid kon internetmarketeer Anne Jan Roeleveld op kerstavond de kersttoespraak downloaden. Hij maakte dit via Twitter bekend, inclusief het internetadres waarop iedereen vervolgens de video kon bekijken.

Algemene Zaken heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen om herhaling of een vergelijkbaar probleem te voorkomen. Die lijken op korte termijn effectief, maar volgens de onderzoekers is er meer nodig om het systeem voor langere tijd goed te beveiligen.

De ontdekker van het lek hoeft niet bang te zijn dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd voor zijn actie. Volgens de onderzoekers heeft Roeleveld geen strafbaar feit gepleegd, mede omdat de video van de kersttoespraak niet als staatsgeheim was bestempeld. „Een strafvervolging lijkt weinig kans van slagen te hebben, nog afgezien van het publicitaire aspect (overheid vervolgt de klokkenluider)”, staat in het onderzoeksrapport.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!