Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Niet meer van deze tijd

06 FEB 2013

DEN HAAG - Het kabinet zal op de EU-top in Brussel donderdag en vrijdag eisen dat de EU-salarissen omlaag gaan. „Wij willen gewoon dat minder wordt betaald aan salarissen in EU”, zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) woensdag in een Kamerdebat over de EU-top.

Foto: ec.europa.eu

Afgelopen week bleek dat zeker 3000 EU-ambtenaren bruto meer verdienen dan premier Mark Rutte. Volgens de Duitse krant Die Welt is het nog veel erger. Uit berekeningen zou blijken dat 11.117 ambtenaren als gevolg van toelagen en dergelijke aan het einde van de maand meer over houden dan de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Een groot deel van de Kamer kan daar niet mee leven en vindt in het kabinet een medestander. Timmermans stelt dat de hoogte van de EU-salarissen en vergoedingen „niet meer van deze tijd is” en uit de pas loopt met die in de EU-landen. Timmermans zei in het debat dat er voor werk in Brussel best een betere vergoeding betaald mag worden, maar „wel in proportie en die proportie is nu zoek”.

Timmermans wil onder meer af van de expatvergoeding die EU-ambtenaren in Brussel krijgen, ook als ze daar hun hele carrière werken en wonen. „Niet uit te leggen”, vindt de PvdA-minister. Ook wil hij de automatische bevorderingen bij het ambtenarencorps in Brussel inperken.

Andere opties zijn het aanpakken van pensioenen, toelagen voor kinderen of belastingtarieven, maar Timmermans wil het aan de EU-instellingen over laten hoe ze het totaal van salarissen en toelagen gaan beperken. Als het resultaat maar is dat de totale kosten voor EU-ambtenaren dalen.

Timmermans kon geen garanties geven over het resultaat van de onderhandelingen de komende dagen in Brussel, maar zei wel dat het Verenigd Koninkrijk en Duitsland net als Nederland de salarissen willen aanpakken.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt toonde zich in het debat „geschokt” over het feit dat het kabinet nu nog niet weet hoeveel EU-ambtenaren uiteindelijk meer binnenkrijgen dan premier Rutte, maar op de EU-top wel moet onderhandelen over de salarissen van die ambtenaren. Het kabinet moet van de Europese Commissie nog horen hoeveel werknemers nou echt netto meer verdienen dan Rutte. Als de cijfers van Die Welt kloppen, zou dat betekenen dat één op de vier ambtenaren met zijn salaris boven dat van de Nederlandse premier zit, zei Omtzigt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%