Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Faunabescherming vecht rapen kievitsei aan

06 FEB 2013

LEEUWARDEN - De Faunabescherming gaat wederom een poging doen om het rapen van kievitseieren in Friesland te verbieden. Dat maakte de voorzitter van de Faunabescherming, Harm Niesen, woensdag bekend.

Foto: anp

De Faunabescherming gaat in een kort geding de provincie Friesland voor de rechter dagen. Volgens de natuurorganisatie had de provincie Friesland nooit een ontheffing voor het rapen van kievitseieren mogen afgeven voor 2013.

Het rapen van kievitseieren is in Nederland verboden. In Friesland wordt door het provinciebestuur een uitzondering gemaakt omdat het rapen een Friese traditie is.

Volgens de Faunabescherming is het rapen van de eieren een „aanslag op het bestaan van de kievit”. De provincie Friesland heeft bij het verlenen van de ontheffing gekeken naar een recent rapport over de kievit. Dit gaf volgens de provincie geen aanleiding om het rapen te verbieden. Volgens de Faunabescherming is het rapport van de provincie achterhaald en zijn er nieuwere cijfers die het tegendeel bewijzen.

Het provinciebestuur in Friesland heeft aangegeven dat het nog niet wil reageren op de aankondiging van de Faunabescherming. De provincie wacht de formele indiening van het kort geding nog af.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
10.1 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 468.09
+ / - +0.3%