Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Rekenkamer tikt college Amsterdam op vingers

06 FEB 2013

AMSTERDAM - De begroting van de gemeente Amsterdam is onduidelijk en incompleet. Daardoor is het voor de gemeenteraad moeilijk om achteraf te beoordelen of het college van burgemeester en wethouders zijn werk wel goed heeft gedaan. Dat stelt de Rekenkamer Amsterdam woensdag na een onderzoek naar de begrotingen van de afgelopen 3 jaar.

De gemeentelijke begrotingen bieden te weinig duidelijkheid over de veranderingen die het college nastreeft en hoeveel geld aan verschillende activiteiten mag worden besteed.

In 2010 eiste de gemeenteraad van het college in het vervolg een beter leesbare begroting. De Rekenkamer onderzocht de begrotingen van 2011, 2012 en 2013 om na te gaan of de nieuwe opzet niet ten koste gaat van de informatiewaarde van de financiële planning.

De Rekenkamer concludeert dat de begroting de laatste jaren leesbaarder is geworden zonder dat er informatie verloren gaat. De kwaliteit van de informatie is zelfs verbeterd. De formulering van doelstellingen kan echter beter en de vermelde streefwaarden zijn vaak slordig uitgewerkt. Het advies aan het college is om de instructies voor de ambtenaren die de raming opstellen aan te scherpen.

Het college reageert terughoudend op de aanbevelingen van de Rekenkamer. Burgemeester en wethouders willen op dit moment prioriteit geven aan de grote bezuinigingen waar de gemeente voor staat. Pas voor de begroting van 2015 wil ze de meeste aanbevelingen doorvoeren.

17.4 °C
N5
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.79
+ / - +0.19%